top of page
4342.webp

Εκθέσεις Μείωσης Εκπομπών
(Κλιματικός Νόμος)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θεσπίσει ένα ευρύτατο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα για το μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα αναφέρονται η υποχρέωση αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, η εισαγωγή αυστηρών προδιαγραφών για την απόδοση των κινητήρων των οχημάτων, η υποχρεωτική εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις μεγάλες βιομηχανίες, τις αεροπορικές μεταφορές και τη ναυτιλία. Στις αρχές του 2020 η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει στο επίκεντρο την κλιματική ουδετερότητα. Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος κατοχυρώνει στο δίκαιο της ΕΕ το στόχο για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Προς την κατεύθυνση αυτή πολλές χώρες -μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει Εθνικούς Κλιματικούς νόμους.

Η Ελλάδα εξέδωσε τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022 (105 Α) με σκοπό τη δημιουργία πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμογής στην κλιματικής αλλαγή και τη διασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου, υποχρεούνται σε μείωση εκπομπών κατά τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον, έως το 2030 σε σχέση με το έτος 2019, με αναγωγή στην κατάλληλη μονάδα προϊόντος και έργου οι εξής δραστηριότητες:

α) Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών,

β) Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής,

γ) Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,

δ) Υδατοκαλλιέργειες,

ε) Βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

Για την τεκμηρίωση των παραπάνω, έως την 1η Ιανουαρίου 2026, για το σύνολο των υφιστάμενων παραπάνω έργων και δραστηριοτήτων υποβάλλεται έκθεση στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, προκειμένου να αποτυπωθεί ο τρόπος συμμόρφωσης με τον στόχο μείωσης των εκπομπών. 

Αναλαμβάνουμε την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ορθή εκπόνηση και κατάθεση των σχετικών εκθέσεων.

bottom of page